Despre Ferguson – între ciocan și nicovală

blackandkkk-540x350

TO SERVE AND PROTECT – deviza poliției americane, acum preluată și de cea română.
Pe înțelesul neștiutorilor de engleză – SLUJIM ȘI PROTEJĂM.

Pe cine slujesc și ce protejează organele de forță ale unei țări, precum SUA sau România?
Rolul Poliției și al Jandarmeriei este de a apăra cetățenii (pe fiecare dintre ei) împotriva fărădelegilor sau abuzurilor la care sunt supuși, chiar și ÎMPOTRIVA statului, dacă e cazul. Armata, chiar și deghizată ca Gardă Națională, nici n-ar trebui să ne-o putem imagina pe străzi.

În nici un caz, nici „democrația”, nici „economia de piață” nu au de ce să fie protejate și apărate de către Poliție sau Jandarmerie, ăsta e rolul politicienilor, fiind concepte pur politice, dacă nu chiar ideologice.
După cum vedem, însă, cam în toată lumea, de la marile „democrații” până la cele mai hulite „dictaturi”, organele de forță sunt folosite cu precădere pentru oprimare și reprimare, ÎMPOTRIVA cetățenilor, atunci când aceștia se ridică împotriva „sistemului”, în mod organizat sau spontan.

Revolta declanșată la Ferguson (SUA) în urma scandaloasei scoateri de sub acuzare a polițistului ALB care l-a împușcat astă-vară pe Michael Brown, un adolescent NEGRU neînarmat, a reușit să scoată de sub „preș” toată mizeria băgată acolo timp de vreo 30 de ani, de când a prins aripi conceptul POLITICAL CORECTNESS.
Oricâtă manipulare și spălare a creierelor s-a practicat, sau poate tocmai de aceea, moștenirea seculară, bine înrădăcinată în subconștientul albilor, că sunt o rasă superioară, stăpână a sclavilor negrii, sparge din când în când „coaja” ipocriziei impuse.

Faptul că n-am voie să-i spun unui negru NEGRU, nu mă va opri să gîndesc despre el cum vreau. E cam ceea ce se întâmplă la noi cu țiganii, cărora, dacă trebuie să le spunem rromi, nu înseamnă că ne vom schimba percepția despre ei.

Între ciocan și nicovală se află acum media americană, în frunte cu port-drapelul CNN.
Pe orice direcție de analiză pornesc, ajung invariabil la negarea sistemului și al „modului de viață” american.
Orice parte a conflictului ar victimiza, ar duce automat la învinuirea celeilalte.
ALBI contra NEGRI, săraci contra bogați, șomeri contra miliardari, tineri contra bătrâni, minorități sexuale contra „celorlalți”, comunități religioase împotriva altora – o încercare de a amesteca într-un singur „mojar” tot ce poate constitui o minoritate sau o categorie socială sau doar umană aparte. O încercare RATATĂ, de altfel…

Toată artileria grea a CNN, în frunte cu „trompeta” propagandei celei mai abjecte (pro-guvernamentale) americane, Christiane Amanpour, e scoasă la luptă, înundând ecranul cu cifre și statistici, care mai de care mai contradictorii, lăsând fiecărui privitor opțiunea de a înțelege ce vrea, ce poate sau de a nu pricepe nimic.
Nu voi pierde vremea repetând valurile succesive de rezultate a tot felul de „cercetări” sociologice (oricum interpretabile sau contestabile).

Vreau doar să punctez că, pas cu pas, involuntar desigur, cei de la CNN au creionat întregul spectru de probleme sociale, economice, rasiale, politice și ideologice care fac astăzi din SUA o țară hulită chiar din interior.

Cea mai gravă, poate, e dilema creată de atitudinea pe care trebuie s-o adopte media față de revoltele care au cuprins deja America, și ceea ce s-a „întâmplat” în Ucraina (de exemplu) odată cu declanșarea Maidanului.
Revoltele sociale sunt la fel peste tot.
Cum decizi care sunt „democratice” și care nu, fără să-ți tai craca (propagandistică) de sub picioare?

În ce privește media românească, aflată la remorca celei occidentale/americane, prezentarea subiectului Ferguson e ca și inexistentă – fie „gorniștii” pro-americani sunt în aceeași derută pe care o ilustrează CNN, fie n-au primit încă „ordinele” necesare de la cei de peste ocean, prea ocupați să țeasă cât mai repede un nou „preș”, mai mare, sub care să-și ascundă gunoiul pentru încă vreo 30 de ani.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre Ferguson – între ciocan și nicovală

  1. Cristina zice:

    Se pare ca propaganda si-a facut efectul. Rolul politicienilor nu este sa „protejeze democratia”. America nu este una din „marile democratii”, sau cel putin nu asa a fost infiintata. Ce s-a intimplat in Ferguson nu au fost folosite organele de forta „impotriva” cetatenilor care s-au „ridicat” impotriva sistemului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s