De ce se hlizesc știristele (II)

A venit vremea să continuăm incursiunea în lumea „candidă” a studiourlor de televiziune.

Mai zăbovim puţin în lumea ştiristelor-prezentator de ştiri.
E o perioadă foarte importantă din cariera lor, peste care, din păcate pentru ele ŞI pentru noi, nu reuşesc să treacă decât câteva.
E greu, pentru că aşa cum s-a împământenit de o bună bucată de vreme, toate ştiristele se antrenează intens pentru etapa următoare, „beneficiind” şi de cel puţin o secvenţă de talk-show în cadrul emisiunii.
Că e vorba de un accident aviatic, de unul ecologic sau de unul de circulaţie, competenţa ştiristei e ÎNTOTDEAUNA superioară celei a invitaţilor din studio sau de pe telefon.
E normal, doar are în spate o echipă condusă de producătorul emisiunii. COMPETENŢELE echipei sunt cel puţin la fel de „relevante” precum ale ştiristei înseşi.
Pe burtiere (ce golănie) greşelile de ortografie şi absenţa diacriticelor sunt tot mai dese şi devin chiar comune prin numărul lor.
Poate că e bine de amintit că în limba română IRAK nu se scrie cu Q, iar Cologne este denumirea ENGLEZĂ a oraşului german Köln, numit ASTFEL şi în limba română.

Englezismele la modă, folosite deseori fără a li se cunoaşte înţelesul, ar fi hazlii dacă n-ar fi o manifestare a inculturii, snobismului şi, mai ales, a lipsei unui patriotism ELEMENTAR – respectarea limbii ROMÂNE.
Target (ţel, ţintă), trend (tendinţă), support (sprijin), debate (dezbatere), library (bibliotecă – NU librărie), application (cerere) şi câte şi mai câte.
Uneori ai senzaţia că se vorbeşte numai în engleză, mai ales la emisiunile adresate, nu-i aşa?, „elitelor”.

Nonşalanţa cu care se botează orice competiţie motorizată drept RALIU e strâns legată de adevăratele EPOPEI ţesute pe tema evenimentelor rutiere, evidenţiindu-se de fapt doar dezarmanta incompetenţă LA VOLAN chiar a ştiristelor înseşi. Ca o paranteză, se poate constata DIRECT acest aspect din adevăratul asalt pe care l-au dus ştiristele împotriva înăspririi pedepselor din Codul Rutier.
Şi mai „interesante” sunt discuţiile despre accidente aviatice sau navale, dar şi despre echipamente militare sau cercetări ştiinţifice.
În sfârşit, capitolul INFORMATICĂ pare să fie pe buzele tuturor, şi oricât ar părea de absurd, este şi cel mai puţin înţeles.
Dar despre MITUL superiorităţii INFORMATICIENILOR români – altă dată.

Nu suntem toţi specialişti în toate domeniile, dar din când în când mai „prindem” şi câte un subiect la care ne pricepem. Atunci când, în domeniul respectiv, suntem ORIPILAŢI de enormităţile debitate cu o SÂRGUINŢĂ şi cu o SIGURANŢĂ demne de o cauză mai bună, putem lesne extrapola SUPERFICIALITATEA, dacă nu INCOMPETENŢA, sau şi mai grav MANIPULAREA în tratarea TUTUROR celorlalte subiecte.

Colac peste pupăză, totul se agravează atunci când, la insistenţele din cască ale producătorului, ştirista se transformă în procuror.
Mi-e greu să-mi aduc aminte de vreo ştiristă pe care să n-o fi surprins în această postură.
Din acest moment, se schimbă atât fizionomia cât şi atitudinea ştiristei.
Din (doar) superioară devine acuzatoare, întrebările şi privirea tăioase înlocuind TOTAL logica, bunul simţ şi chiar atenţia la spusele interlocutorului.
Indiferent ce APUCĂ să spună interlocutorul, ştirista TREBUIE să respecte GRILA de întrebări pe care o are pe masă sau care i se dictează în cască.
Nu contează dacă s-a răspuns deja la întrebare sau dacă dezvoltarea evenimentelor s-a schimbat.
Dacă interviul nu se „petrece” conform desfăşurătorului, invitatul este întrerupt şi apostrofat, iar dacă această tentativă eşuează, se schimbă subiectul sau interlocutorul, sau se introduce… publicitate.

Din ce în ce mai des am senzaţia, privind la televizor, că văd doar o succesiune de bostani găunoşi, rânjind ştirb.
Uneori chiar şi fără minima lumină a unei biete lumânări.

Aţi recunoscut deja multe „însuşiri” ale ştiristei ajunse pe treapta superioară, aceea de gazdă de talk-show.
Despre această etapă – în episodul următor.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s