Libertatea cuvântului… episodul 2

Zilele astea mă gândeam să scriu despre un adevărat act de cultură (în sfîrşit), din partea Antenei 3: prezentarea, vineri noaptea, a filmului „Cel mai iubit dintre pământeni”.

Din nefericire, s-a pornit isteria „dezbaterii” raportului MCV, cam în stilul weekendului morţii lui Sergiu Nicolaescu.
Şi nici măcar ca dezbatere pe fond ci, aproape exclusiv, pe „tentativa brutală” a CE, instigată de cei interesaţi din România, de a băga pumnul în gura presei.
Gură care, evident, nici usturoi n-a mâncat, nici nu miroase.
Care mai de care mai supărat: realizatori indignaţi, analişti oripilaţi şi, evident, politicieni preocupaţi, au înfierat la unison, cu mânie de-a dreptul proletară, ORICE încercare de cenzură.

Poate că, principial, aş fi putut fi de acord cu ei, dar…
După ce, cu mult timp în urmă am fost blocat să mai postez/comentez pe pagina de facebook a lui Mihai Gâdea, după ce, în perioada campaniilor electorale s-au aplicat tot felul de tehnici de cenzură, mai mult sau mai puţin transparente pe mai toate paginile de facebook ale Antenei 3, ieri, urmărind Punctul de întâlnire, am constatat că sunt blocat TOTAL pe pagina de facebook a lui Radu Tudor. Apropo, una din metodele de disipare a reacţiilor telespectatorilor e existenţa mai multor pagini de facebook cu referire la o aceeaşi emisiune tv.

Da, recunosc, nu sunt genul de postac fanatic, cu limba caldă şi moale.
Deşi sunt un foarte (cel mai) vechi spectator al Antenei 3, nu pot să nu critic derapajele redactorilor sau ale politicienilor pe care îi susţin. Mai ales că, deseori, în comentariile mele există şi un grăunte (măcar) de soluţie a problemei.

Această CENZURĂ evidentă nu se potriveşte deloc cu „apărarea idealului libertăţii cuvântului”.
Blocarea unui postac pe o pagină privată a unui anonim al vieţii publice, e o chestiune acceptabilă, deşi extremă. Dar când vine vorba de pagina unui important formator de opinie, parte a unui trust de presă influent, un astfel de gest, nejustificabil nici măcar sub pretextul folosirii unui limbaj injurios (ceea ce nu a existat niciodată), este CENZURĂ EXTREMĂ!!!

Poate că, luând în considerare reacţiile scrise ale lui Radu Tudor, pe blog sau pe facebook, frizând mitocănia, am putea înţelege că le consideră strict personale (paginile).
Ar trebui să înţeleagă că este o persoană „prea” publică pentru a trata diferit prestaţiile sale televizate faţă de cele scrise.

Încerc, deci, în continuare, să aflu pentru cine TREBUIE să existe LIBERTATEA CUVÂNTULUI şi cine poate fi EXCLUS.

p.s. Mă aştept ca, în viitorul apropiat, să fiu blocat şi pe paginile de facebook ale altor emisiuni ale Antenei 3.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s