Cloud Computing.

În ultima vreme văd la tv o reclamă a lui Moise Guran la Cloud Computing.
În traducere liberă asta înseamnă ”prelucrare computerizată de date într-un mediu anonim”.

Acest Mediu Anonim este ceea ce ar trebui să ne pună în gardă.
Dacă ne referim doar la stocarea de date – poze, filme, muzică, CV-uri, referate, scrisori de dragoste, liste cu serii și pin-uri de carduri bancare, rapoarte de activitate, liste de contacte și orice alte tipuri de documente vă vin în minte – simplul fapt că sunt stocate ”în nori” ar trebui să ne îngrijoreze.
Nu știm UNDE sunt, CINE are acces la ele și CUM le manipulează.

Cloud Computing, așa cum trebuie înțeles corect conceptul, ”oferă”, pe lângă stocare ȘI prelucrarea informației cu ajutorul aplicațiilor online, gratuite deocamdată, ca momeală.
Că e vorba de aplicații de tip OFFICE, prelucrări de imagine, sunet sau altele, toate se desfășoară într-un spațiu anonim doar pentru utilizator, dar foarte concret pentru cei ce dețin fizic capacitățile de stocare și prelucrare respective.
De aici până la posibilitatea manipulării informației personale și, evident, a persoanei nu mai e decât un pas. De fapt nu mai e nimic, pasul a fost demult făcut. Orice informație poate fi modificată sau ștearsă fără ca furnizorul de servicii să răspundă pentru ”accidente”, acestea fiind prevăzute în acordul pe care nimeni nu-l citește, dar toți îl semnează/bifează urgent.

Cloud Computing este doar o componentă a acelui ”Big Brother” mult dorit de puternicii lumii.

Internetul însuși a fost dezvoltat (cel puțin de la un anumit moment) NU ca o unealtă în favoarea utilizatorilor ci împotriva lor.
Dependența cvasi-totală de Internet este deja atinsă.
Plățile, corespondența, ”socializarea”, afacerile, etc. se desfășoară aproape în exclusivitate pe Internet.
Cât de dificil credeți că e ca viața unei persoane sau activitatea unei firme indezirabile să fie distruse la ”apăsarea unui singur buton”?
De mulți ani, în SUA este interzisă comercializarea și utilizarea de programe de criptare ale căror algoritmi de decriptare nu sunt înregistrați și aprobați de autoritățile statului.

Dacă mai vreți exemple despre cât de expuși suntem, cu acordul nostru conștient sau nu, iată:
Tot mai multă lume folosește servicii de acces ”la distanță” (remote).
Probabil cel mai folosit este Teamviewer. Cei care l-au instalat au observat că la pornire, fereastra afișează un cod unic de utilizator și o parolă care se schimbă la fiecare lansare. Mai puțini au sesizat că, dacă PC-ul nu e conectat la Internet, NU se generează parola. De ce? Pentru că e generată ”în nori”, adică în afara controlului utilizatorului, dar accesibilă, la nevoie, de deținătorul serverului care generează parole. La fel de grav este și că, la oprirea programului se oprește, de fapt, doar interfața, serviciul de acces rămânând activ și ASCUNS. Accesul neavizat la calculatorul utilizatorului este oferit pe tavă.

Un alt exemplu este Android, un sistem de operare folosit mai ales la telefoane. Poate că ați observat că nu puteți face mai nimic dacă nu ”împerechiați” telefonul cu cel puțin un cont de email, preferabil gmail. În cele mai multe cazuri, la intrarea pe Internet, dacă nu s-a specificat altfel, se transferă lista de contacte în contul de gmail asociat, dar și alte date personale din agendă. Dacă concomitent se transferă și altceva, cu atât mai rău.

Putem pomeni și de Facebook. Atunci când navigați veți vedea cum contul dumneavoastră vă ”urmărește” peste tot.

Dacă obișnuiți să urmăriți programele de știri pe Internet, veți constata că dacă aveți activate opțiuni de securitate REZONABILE, vă va fi imposibil să accesați programele respective.

Exemplele pot continua la nesfârșit…

Din păcate indiferența, incultura informatică sau prostia pur-și-simplu au permis și continuă să permită transferul controlului asupra propriei vieți în mâini ”anonime”.

Deci, domnule Moise Guran, cât de curată vă e conștiința atunci când ne ”vindeți” un MĂR OTRĂVIT?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s