Democraţia românească sau mentalitatea de corigent.

Ne tot plângem de calitatea democraţiei româneşti şi a instituţiilor care trebuie să o vegheze.

Instituţiile sunt cele cunoscute peste tot în lumea occidentală. Problema o constituie indivizii care le populează. Cu o mentalitate de corigent, încearcă să depună minimum de efort ca să facă o treabă de mântuială. Consumă, în schimb, enorme resurse de timp şi bani pentru a găsi mijloace de fraudă politică, legislativă, economică. În paralel, îşi pregătesc acoperirile şi justificările pentru momentul când vor fi prinşi cu mâţa-n sac.

Aceeaşi mentalitate o regăsim, de fapt, cam în toate sferele de activitate din România. În fotbal, de exemplu. Întotdeauna pentru rezultatele slabe sunt vinovaţi arbitrii corupţi sau răuvoitori, antrenorii incompetenţi, finanţatorii băgăreţi, publicul ostil, terenul desfundat, mingea ovală şi şireturile galbene. Decât muncă pe rupte, mai bine un arbitru „uns” sau un blat aranjat cu adversarii.

De fiecare dată când România a avut de trecut un examen s-a întâmplat la fel. Intrarea în NATO şi UE – pe muchie de cuţit, cu fente (exemplu: reducerea fondului de salarii ale bugetarilor prin acordarea de stimulente) şi mită la nivel de stat (celebrele privatizări şi contracte, cunoscute sau nu). Cu Schengen-ul deocamdată ne-am poticnit. Probabil că valoarea comisioanelor personale pe care le cer ai noştrii sunt prea mari faţă de ceea ce oferă spre vânzare.

De parcă n-ar fi destul, politicienii noştri (şi restul populaţiei) manifestă şi veleităţi de bişniţar. Totul trebuie să se întâmple ACUM, în interes personal, indiferent de urmările asupra celorlalţi pe termen scurt sau lung.

Se vede și se simte că democraţia de tip occidental şchioapătă rău. Asta ar trebui să ne facă să ne gândim la o formă de democraţie funcţională, în ton cu vremurile, care să poată recompensa sau sancţiona rapid şi radical (nu numai politic) pe cei care ne scot din mocirlă sau, dimpotrivă, pe cei care ne transformă într-o succesiune de generaţii de sacrificiu .

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s